Konference Landvermessungen. Kafka und das Landleben

Centrum Kurta Krolopa pro německou literaturu v Čechách srdečně zve všechny zájemce na mezinárodní konferenci, která se bude konat od 30.03. do 01.04.2023 v Goethe Institutu v Praze.

Franz Kafka byl dosud vnímán především jako moderní velkoměstský spisovatel. Praha každopádně tvoří specifické a nepřehlédnutelné zázemí jeho života a díla. Velká část Kafkových textů však je vlastně spjata s venkovským prostředím a vyznačuje se specifickou vesnickou a venkovskou topografií. Ať už se jedná o Zámek, Venkovského lékaře nebo mnoho dalších povídek, zápisků a deníkových záznamů, Kafkovo psaní se opakovaně obrací k cestám po venkově a venkovskému životu. V domněle přehledných a narativně kontrolovatelných kulisách vesnice a venkova zpracovává a reflektuje mimo jiné biografické zkušenosti, psychologické procesy, společenské poměry, náboženské představy, kolektivní mýty i subjektivní způsoby vnímání prostoru, času a sebe sama. Vesnice a venkov se stávají mnohoznačnými modely, v nichž se narativně zhušťují přítomné zkušenosti a zkoumání pohnutých a pohyblivých časů. Ale i v městském prostředí jsou opakovaně zakotveny venkovské materiály, motivy a topoi, setkávají se předmoderna a moderna, úřad a hospoda, sedláci a úředníci, vypráví se o nich a myslí se o nich jako o vzájemně propletených prostředích.

Na pozadí těchto předběžných pozorování se konference věnuje venkovu, venkovským symbolům i symbolickému venkovu v Kafkově tvorbě.

Probíhá v němčině, večerní program se simultánním tlumočením do čj. Vstup volný, bez přihlášení.

Program: Flyer_Landvermessungen

Konference je pořádána ve spolupráci s Goethe-Institutem v Praze a financována nadací Fritz Thyssen Stiftung a DAAD.

 

Úvod > Z ústavu > Konference Landvermessungen. Kafka und das Landleben